Vanliga frågor om elnät

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om elnät.

Hur ofta skall min elmätare läsas av?

Enligt de allmänna avtalsvillkoren skall nätföretaget från och med 2009-07-01 läsa av Din elmätare en gång i månaden. Detta görs med så kallad fjärravläsning.

Vad menas med fjärravläsning?

Mätarställningen skickas automatiskt till oss en gång i månaden.

Varför får jag två olika elräkningar?

Din kostnad på el består av två delar, nätavgifter och elhandelskostnad. Du som har fastighet inom Emmaboda Elnät AB:s nätområde får elräkning för nätavgifter från oss. Nätavgifterna omfattar abonnemang och elöverföringsavgift. Den andra elräkningen kommer från Din elleverantör och omfattar kostnaderna för den el som du använder, elhandelskostnad.

Varför får jag och mina grannar så olika elräkningar, trots likadana hus eller  lika stora lägenheter?

Tänk på att titta på årsförbrukningen, inte en enskild elräkning! Elanvändningen kan variera mycket mellan olika hushåll. Den beror på hur många personer som bor i lägenheten eller huset och om man har extra utrustning som till exempel infravärme, vattensäng, golvvärme, särskild ventilation eller extra element. Era elpriser kn också vara olika.

Rumstemperaturen och varmvattenförbrukningen har stor betydelse på Din faktura.

Var kan jag få råd och tips om min energianvändning?

Hur stor är en anslutningsavgift?

Kontakta elnätschefen, 0471-24 97 56

Vad händer om jag stänger av elen till min fastighet?


När det börjar bli dags att lämna fritidshuset för vintern eller om du planerar att resa bort en längre tid vill många gärna stänga av elen.

Det som händer när du stänger av din el är att vi tappar kontakten med din mätare och vi får inte in några mätvärden. Vi behöver mätvärdena för att kunna fakturera din faktiska förbrukning. Det innebär att även om du inte förbrukar någon el så behöver vi veta det. Om vi inte får kontakt med din elmätare kommer du att få fakturor på uppskattad elförbrukning tills vi får kontakt med elmätaren igen.

Vill du ändå kunna stänga av elen när du lämnar din fastighet så ber vi dig att ta kontakt med oss, då vi kostnadsfritt kommer ut och bygger om din elmätare på ett sådant sätt att även om din el är avstängd så kommer vi att kunna samla in mätvärden.


Det är väsentligt för oss att mätaren fungerar så att vi kan utföra åtgärder enligt avtalet och gällande bestämmelser NÄT 2012 K (rev), p 3.10 och 7.3

Vi ska anordna ett evenemang. Kan vi få hjälp med el till evenemanget och låna material?