Snabb nattlig åtgärd i Långasjö

Under natten till onsdag den 28 november 2018 inträffade ett oplanerat driftavbrott vid panncentralen i Långasjö vilket medförde att fjärrvärmeleveranserna upphörde under en period på natten.

”Vid halv två-tiden fick vår tekniker i beredskap ett larm från övervakningssystemet och det visade sig vara en säkerhetsventil som gått sönder och som läckte vatten“ berättar Anders Karlsson, fjärrvärmechef på Emmaboda Energi.

Energibolaget har ett uttalat arbetssätt att satsa på förebyggande underhåll för att minimera oplanerade driftavbrott och den här säkerhetsventilen skulle enligt planen bytas under nästa vecka. En ny ventil var alltså beställd och fanns på plats hos vår leverantör.

”Ett nattligt telefonsamtal var allt som behövdes för att få den levererad och ventilen kunde sedan bytas. Vid fyra-tiden på morgonen kunde fjärrvärmeleveranserna återupptas, tack vare att vår leverantör ställde upp direkt” fortsätter Anders Karlsson.

De flesta fjärrvärmekunder märkte inte ens att det varit något avbrott. Även om det var kallt ute kyls ett hus av ganska sakta. Eftersom avbrottet blev så kort hann inte inomhustemperaturerna sjunka speciellt mycket. Den som däremot försökte använda varmvatten under avbrottet kunde märka att det inte höll normal temperatur.

”Det finns andra sätt att komma vidare eftersom det inte bara finns en säkerhetsventil i systemet utan flera. Man kan till exempel välja att köra i ett reducerat driftläge. Det allra bästa är förstås att kunna köra i normalt driftläge med alla säkerhetssystem aktiva och därför är det alltid vårt första val” avslutar Anders Karlsson.

Emmaboda Energi har alltid minst två personer i beredskap för att säkra driften inom fjärrvärme, eldistribution och vatten och avlopp under dygnets alla timmar.

Har du frågor kring fjärrvärmeavbrottet kan du kontakta vår fjärrvärmechef Ander Karlsson på telefon 0471-24 97 65 eller per e-post anders.karlsson@emmaboda.se.

Vill du rapportera akuta problem ringer du till vår kundtjänst på 0471-24 97 50 under kontorstid.

Våra journummer utanför kontorstid är

Vatten och avlopp: 0471-24 97 60
Eldistribution: 0471-24 97 70
Fjärrvärme: 0471-24 97 80